Alerji günümüzde en yaygın görülen hastalıklardan biridir. Kişinin bağışıklık sisteminin bir maddeye karşı zararlıymış gibi reaksiyon göstermesi sonucu oluşan alerji, sosyal hayatı, çalışma hayatını, günlük aktivitelerini etkilemektedir. Alerji hastalığının önlenmesi için teşhisin ardından tedavi süreci hayat kalitesinin artırmak adına önemli bir adımdır. Bizde sizlere bu makalemizde alerji tedavisi anlattık.
Alerji tedavisi; alerji doktorunuz çocuğuzun tedavi şekline ve kullanacağı ilaçlara karar verebilecek tek kişidir. Hekiminiz tedaviyi önerirken; çocuğunuzun yaşını, genel sağlığını, alerjik reaksiyonun ne kadar şiddetli olduğunu ve diğer faktörleri dikkate alacaktır. Alerjileri tedavi etmenin en etkili yolları ise genellikle; alerjenden kaçınmak, ilaç ve immünoterapidir.
Bağışıklık sisteminin bir maddeyi zararlıymış gibi algılayıp antikor üreterek, reaksiyon göstermesiyle vücut o maddeye karşı alerjik olur. Bu süreçten sonra o alerjen teşhis edilerek bir alerji tedavisi uygulanır. Alerji tedavilerini şu şekilde açıklayabiliriz;
– Alerjenden kaçınma: Alerji uzmanınız vücudunuzun reaksiyon gösterdiği alerjeni tespit edip bu alerjenden korunmanız konusunda size yardımcı olacaktır. Bu adım genellikle alerjik reaksiyonların önlenmesinde ve belirtilerin azaltılmasında en önemli adımdır.
– Alerji ilaçları: Alerjinize bağlı olarak, ilaçlar bağışıklık sisteminizin reaksiyonlarının azaltılmasında yardımcı olacak ve belirtilerin şiddetini azaltacaktır. Alerji uzmanınız hap ya da şurup şeklinde ilaçlar, burun spreyleri ve göz damlaları önerebilir.
– İmmünoterapi: Çok şiddetli alerjiler için veya tedaviyle azalma görülmeyen alerjiler için, alerji uzmanınız alerji immünoterapi önerebilir. Bu tedavi yöntemi, özleşmiş alerjenin vücuda enjekte edilmesiyle oluşur. Genellikle bir kaç yıl boyunda devam eder.
Bir diğer immünoterapi yöntemi dil altına uygulanan tablet aşılardır. Özellikle polen alerjisinde kullanılır, tablet dil altında çözülür.
– Acil durumlar için epinefrin: Eğer kişide çok şiddetli alerji varsa, doktorunuz bu iğneyi acil durumlarda yanınızda taşımanız için önerir. Çok şiddetli alerjik reaksiyonlardai belirtileri azaltmada kullanılır.
Alerjenlerden Kaçınmak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?
Kaçınmak, alerjik reaksiyona neden olan bir maddeden uzak durmaktır. Bazı alerjenlerden kaçınmak için öneriler ise şunlardır:
- Polen sayısının yüksek olduğu ve rüzgarlı günlerde pencereler kapalı şekilde içeride kalın.
- Evi, özellikle çocuğunuzun yatak odasını mümkün olduğu şekilde tozsuz hale getirin.
- Ev içerisinde halı, jaluziler ve kuş tüyü dolu battaniyeleri veya yastıkları ortadan kaldırın.
- Toz akarlarını ortadan kaldırmak için yatak örtülerini, perdeleri ve giysileri sık sık ve sıcak suda yıkayın.
- Mümkünse, yatak örtülerini toz kılıfları içinde tutun.
- Pencereleri açmak yerine klima kullanın.
- Evin nemli yerlerine bir nem giderici koymayı düşünün, ancak sık sık temizlemeyi unutmayın.
- Polen sayısının yüksek olduğu günlerde, çocuğunuz dışarıda oynarken, yüz maskesi takmasını sağlayın. Çocuğunuz içeri girdiğinde ise; duş almalı, saçını yıkamalı ve kıyafetlerini değiştirmelidir.
- Denize yakın yerler gibi, polenin o kadar yaygın olmadığı yerlerde tatil yapın.
- Doktorunuz size ayrıca, reaksiyona neden olan alerjenlerden kaçınmak için önerilerde bulunacaktır.
Alerji Tedavisi İçin Hangi İlaçları Kullanmalıyım?
Alerjisi olan çocuklar için pek çok etkili ilaç vardır. Bu ilaçlar ve kullanımlarıyla alakalı hekiminize danışın.