Polen Alerjisi

Polen alerjisi, bahar aylarının gelmesine bir çok insanın sevinmesine engel olur ve bu durum rahatsız edici bir durumdan çıkıp artık günlük ritüel yaşamımızı adeta kontrol eden bir duruma  gelir. Sizleri bahar aylarında tekrardan rahat bir yaşam sürebilmeniz  ve sizi bilgilendirmek için polen alerjisini detaylı bir şekilde inceledik. Bu makalemizde polen alerjisinin ne olduğunu inceledik;

Polen Alerjisi Nedir?

Çiçeklerin çiçek açması, ağaçların yeşillenmesi, gözlerinizin sulanması, burnunuzun akması, ve hapşırmaların gelmesi polen alerjisinin ön habercileridir.  Güzel bir havanın keyfini çıkarmak herkes ister fakat bu durumdan dolayı aynı zamanda rahatsızlık verici de bir durumdur.

Her yıl yaz ve ilkbahar aylarında aynı belirtiler var ise büyük ihtimal mevsimsel bir alerjiniz var. Bu durum bazen saman nezlesi olarak ta bilinir.

Polen Alerjisinin Nedenleri Nelerdir?

Yaban mersini, ot, meşe ağacı gibi bir çok bitki hava yolu ile beraber bizleri etkileyebilen ve havada dolaşacak kadar hafif polen adlı ince bir toz oluşturur. Böyle bitkiler kendilerini böyle büyütür ve çoğalırlar bu da polen alerjisi olan hastaların bahar aylarında daha fazla rahatsız olmasını sağlar. Türkiye’de 5 milyondan fazla insanın polen alerjisi bulunmaktadır. Bazı insanlar ise sadece bahar aylarında bulunan ağaçların polenlerine karşı alerjiktir. Bir çok hastanın ise yaz mevsiminde oluşan daha fazla ot yüzünden ot poleni alerjisi bulunmaktadır. Hastalar genel olarak yaygın bir biçimde görülen yabani ot poleni alerjisine sahiptir ve bu durumu yaşarken bir çok belirti görülebilir.

Polen Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?


Eğer polen alerjiniz var ise ve fazla rüzgar olan bir günde dışarı çıktıysanız, bitkilerden çıkan polenleri görmemenize rağmen onları hissedersiniz ve sanki vücudunuz adeta işgal edilmiş bir hale gelir, bu durumda sizlere çok fazla rahatsızlık verecek bir durum haline gelir. Bağışıklık sisteminiz, histamin olarak ta bilinen bu durum için savaşacak ve bir çok şey yapacaktır. Bu gibi durumlar ortaya çıktığında, aşağıda incelediğimiz belirtiler görülebilir;
– Boğaz Kaşıntısı

– Kırmızı Gözler, Kaşınan Gözler veya Gözlerinizin sulanması

– Burun Akıntısı

– Hapşırma

– Boğazda Hırıltı veya Öksürmek

Polen Alerjisinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Alerji Uzmanınız öncelikle bir alerjiniz olup olmadığını veya alerjiniz var ise bunu neyin tetiklediğini bulmak için sizden kan testi veya cilt prick testi isteyebilir. Bu durumu kontrol altına almak için alerji uzmanınız, alerjiniz konusunda bu durumu daralttığında polen alerjisinin tedavisinin nasıl olduğuna dair sizler için aşağıda bir kaç tane seçeneği inceledik;

– Direkt alerjik önleyici ilaçlar (OTC): Alerji uzmanınızın önerdiği alerji ve kaşıntıyı önleyen ilaçlar vücudunuzdaki histamı yok eder ve bu durum rahatlamanıza yardımcı olur. Eğer burnunuz tıkalı ise, dekonjestanlar solunum yollarınızı açmanıza yardım olabilir ve bazı burun spreyleri alerjik belirtileri azaltmaya ve vücudun rahatlamasında büyük bir rol oynar.

– Reçeteli ilaçlar: Eğer alerji önleyici ilaçlar bir işe yaramıyor ise alerji uzmanınız, reçeteye daha güçlü ilaçlar yazabilir. Bazı reçeteli ilaçlar, alerjiyi tetikleyebilecek histamin dışındaki kimyasal ve vücudunuz için zararlı olan maddeleri bloke edebilir. Bazı ilaçlar ise belirli çeşitlerde olan yabani ot ve çimen poleni alerjisinin neden olduğu belirtiler için vücudunuza yardımcı olur ve bu belirtileri yok edebilir.

– İmmünoterapi: Eğer ilaçlar her hangi bir işe yaramıyor ise immünoterapi vücudunuz için en iyi seçeneklerden biridir. Alerji uzmanınız cildinizin altındaki probleminize neden olan küçük bir miktar enjekte etmek için bir kaç haftada bir doktorunuza gitmeniz gerekmektedir. Bir süre sonra vücudunuz bu tetiklemelere alışır ve belirtileriniz azalmaya başlar.

Polen Alerjisi İçin Alternatif Ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri

– Havayı kontrol etmek: Yerel hava durumu raporunuzun polen sayımı günün yüksek veya düşük olup olmadığını söylemesi gerekir. Bunu sizde tahmin edebilirsiniz, polen sayımı ılık, kuru ve rüzgarlı olduğunda daha yüksektir. Serin, yağışlı ve ıslak olduğunda daha düşüktür. Eğer yüksek polen sayımı olan bir gün olacağını biliyor iseniz mümkün olduğunca evden çıkmamanızı öneririz. Polen sayımını internet aracılığı ile öğrenebilirsiniz.

– Polenleri dışarıda tutmak: Arabanızın veya evinizin penceresini açtığınızda içeri dolan polenleri temizlemek için klimanızı HEPA filtresi ile çalıştırmanız içerideki tüm havayı temizleyecektir. Çamaşırlarınızı kurutmak için dışarı asmanız giyeceklerinizin üstünün polenlerle dolmasını sağlar ve bu da vücudunuz ve siz için adeta çekilmez bir durum haline gelir, kurutucu kullanmanızı öneririz. Eğer günün bir çok saati dışarıda geçiriyor iseniz evinize gittiğinizde üstünüzü değiştirip yatmadan önce mutlaka duş alıp kafanızı yıkamanız gerekir, eğer yapmaz iseniz tüm gün üstünüze yapışan polenler sayesinde hepsini yastığınıza ve örtündüğünüz maddeye aktarırsınız ve tüm gece sizi rahatsız eder. Evde beslediğiniz hayvanınızı dışarıya çıkarttığınızda, eve geldiğinde yatak odanıza girmesine izin vermeyiniz.

– Polen Tamponu Oluşturmak: Dışarı çıktığınızda gözlerinizi korumak için güneş gözlüğü ve kafanızı korumak için mutlaka şapka takın.

– İlaç Almak: Polen sayımının yüksek olduğu günlerde, güne başlamadan dışarı çıkmadan önce belirtiler görünmeden önce ilaç almanızı öneririz.

Genellikle bir hastalık belirtileri görüldüğünde hepimiz, ilk önce aile hekimine başvurmaya meyilli oluruz. Ancak, Polen Alerjisi gibi hastalıklarda gitmeniz gereken doktor bir Alerji / İmmünoloji Uzmanıdır. Alerji uzmanları Polen alerjisi gibi tüm alerjik hastalıklar konusunda geniş çaplı eğitim almış, deneyimli uzmanlardır. Sizler için bu makalemizde Polen Alerjisinde Doktora Giderken nasıl hazırlık yapmamız gerektiğini anlattık;

Doktora Giderken Nasıl Hazırlık Yapmalı?

– Yaşadığınız belirtileri not edin: Alakasız görünse dahi yaşadığınız her belirtiyi not edin.

– Kişisel değişimlerinizi not edin: Büyük ya da küçük yaşadığınız stres ya da değişiklikleri not edin.

– Sizi en çok rahatsız eden belirtileri not edin: Örneğin, günün belirli saatlerinde kötüleşen belirtilerinizi, belirli mevsimlerde kötüleşen belirtilerinizi ve diğer tetikleyicilere maruz kaldığınızda ki belirtileri not edin.

-Kullandığınız ilaçların listesini götürün: Kullandığınız vitamin, alerji, soğuk algınlığı gibi her türlü ilacı doktorunuzun bilmesi için ilaçların listesini hazırlayın.

– Sorularınızı yazın: Muayenede zamanını kısıtlı olabilir ya da soracağınız önemli soruları unutabilirsiniz. Aklınızda soru işareti kalmaması için soracağınız soruları önceden hazırlamanızda fayda var.

– Kullandığınız alerji  ilaçlarını bırakın: Polen Alerjisi teşhisi için alerji uzmanınız alerji testi yapmayı uygun görebilir. Bu nedenle testin sonucunu etkilememesi bakımından kullandığınız alerji ve diğer ilaçları 1 hafta boyunca kullanmayın.