Bazı hayvanlardan dökülen deri hücreleri, salya veya idrarları sebebiyle evcil hayvan alerjisine neden olmaktadırlar. Özellikle kedi, köpek, fare, tavşan gibi tüylü hayvanların yanında bazen tüysüz hayvanlar da alerjiye sebep olabilir.
Kedi ve Köpek Alerjileri
Kedi ve köpeklerdeki alerjenler hayvanların dökülen deri hücreleri (deri kepeği) yanı sıra salya, idrar ve terlerinde bulunur. Deri kepeği çok küçük olduğundan ve en ufak bir hava sirkülasyonu ile uzun süre havada kalabildiğinden önemli bir sorun teşkil eder. Ayrıca döşemeli mobilyalarda kolayca birikir ve kıyafetlerinize yapışır.
Hayvan salyası halılara, yataklara ve kıyafetlere yapışabilir. Kuruyan salya havaya çıkabilir.
Sözde hipoalerjenik kedi ve köpekler tüy döken cinslerden daha az tüy döküyor olsa bile hiçbir cins gerçekten hipoalerjenik değildir.
Kemirgenler ve Tavşan Alerjileri
Fare, gerbil, hamster ve gine domuzu evcil kemirgen hayvanlar arasında sayılabilir. Kemirgen alerjenleri genellikle havada, dökülen deri kepeklerinde, salya ve idrarda bulunur. Kumdan gelen toz ya da kafes tabanlarındaki talaşlar kemirgen alerjenlerinin havada bulunmasına katkıda bulunabilir.
Tavşan alerjenleri dökülen kepek, tüy ve salyada bulunur.
Diğer hayvanlar
Evcil hayvan alerjisi nadiren balık ve sürüngenler gibi tüysüz hayvanlardan da kaynaklanabilir.
Evcil Hayvan Alerjisi Risk Faktörleri
Evcil hayvan alerjileri yaygın olarak görülür. Ailenizde alerji veya astım varsa sizde evcil hayvan alerjisi gelişme olasılığı daha yüksektir.
Küçük yaşta hayvanlar ile temasta bulunmuş olmanız evcil hayvan alerjisi gelişmesini önlemede yardımcı olabilir. Hayatının ilk bir yılını köpekle yaşayan çocukların aynı yaşta köpeği olmayan çocuklara göre üst solunum yolu enfeksiyonuna karşı daha dirençli olduklarını gösteren bazı çalışmalar bulunmaktadır.
Evcil Hayvan Alerjisi Komplikasyonları
Sinüzit
Hayvan alerjisi nedeniyle burun boşluklarındaki dokularda meydana gelen kronik inflamasyon, burun boşluğunuz ile bağlantılı olan sinüslerin tıkanmasına neden olabilir. Bu tıkanma, sinüzit gibi bakteriyel sinüs enfeksiyonu gelişimini sizde daha olası hale getirebilir.
Astım
Astım ve hayvan alerjisi olan bireyler sıklıkla astım semptomları ile başa çıkma konusunda zorluk yaşarlar. Acil müdahale ya da medikal tedavi gerektiren astım atakları riski mevcuttur.
Evcil Hayvan Alerjinize Bağlı Astımınız Varsa Karşılaşabileceğiniz Sorunlar Nelerdir?
Önceden astım tanısı aldıysanız ve hastalıkla başa çıkmakta zorlanıyorsanız, doktorunuz alerji olasılığı hakkında sizinle konuşabilir. Alerjiler astıma katkıda bulunan major faktör olsa da alerjinin astım üzerine etkisi her zaman açık değildir.
Mevsimsel olduğundan dolayı polen alerjisinin etkisi fark edilebilir. Örneğin, yaz boyunca kısa bir süre için astımla başa çıkmakta daha fazla güçlük yaşarsınız.
Diğer yandan, evcil hayvan alerjisine bütün yıl boyunca maruz kaldığınız hayvana bağlı olarak ortaya çıkabilir. Evcil hayvanınız yoksa bile diğer insanların evinde veya insanların kıyafetleri ile taşınan alerjenler ile işte ya da okulda karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle primer bir nedeni olmasına rağmen, alerjinizi astımınızı kötüleştiren bir faktör olarak göremeyebilirsiniz.
Neler yapabilirsiniz ?
Evcil hayvan alerjisine sahip olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, evcil hayvanınıza maruziyeti azaltacak önlemler alın. Onları yatak odanızdan ve döşemeli mobilyalardan uzak tutun, temas ettikten sonra derhal ellerinizi yıkayın.
Yaşam tarzı ve evde bulunabilecek çözümler
Hayvanlardan uzak durmak evcil hayvan alerjisi için en iyi çözümdür. Birçok kişiye bu iyi bir seçenek olarak gelmiyor çünkü aile üyeleri genellikle evcil hayvanlarına çok bağlı oluyor. Hayvanınıza yeni bir ev bulmak yerine maruziyeti azaltmanın alerjinizle başa çıkmak için yeterli olup olmayacağını doktorunuzla konuşun.
Evcil hayvanınız için yeni bir ev bulduysanız
Evcil hayvanınız için yeni bir ev bulduysanız, alerji semptomlarınız hemen kaybolmayacaktır. Kapsamlı bir temizlik sonrası bile evinizde birkaç hafta veya birkaç ay önemli seviyelerde hayvan alerjenleri olacaktır. Aşağıdaki adımlar yeni, hayvansız evinizde alerjen seviyelerinin azalmasına yardımcı olabilir:
- Evcil hayvan alerjisi olmayan biri tüm evi, duvarlar ve tavan dahil, temizlemeli.
- Döşemeli mobilyaları kaldırmak veya değiştirmek. Mümkünse mobilyaları yenileyin, temizleme ile alerjenler tümüyle döşemeden gitmeyecektir. Mobilyayı yatak odanızdan evin başka bir alanına taşıyın.
- Halıları yenileyin. Mümkünse halıları, özellikle yatak odası halılarını yenileyin.
- Yatağı yenileyin. Çarşafları, battaniyeleri ve diğer yatak örtülerini yenileyin; çünkü alerjenlerden tamamen temizlemek zordur. Yatak yastıklarını yenileyin. Eğer yatağınızı ve box-spring bazanızı yenileyemiyorsanız, alerjen önleyici kaplamalar ile kaplayınız.
- Etkinliği yüksek filtreler kullanın. Havalandırmanızda kullanacağınız HEPA (high-efficiency particulate air) filtreleri havadaki alerjenleri yakalar ve HEPA vakum poşetleri deri kepeği miktarlarını azaltır. HEPA hava temizleyicisi havada uçuşan hayvan alerjenlerini de azaltabilir.
Evcil hayvanınızla beraber yaşamaya devam edecekseniz
Evcil hayvanınızla beraber yaşamaya devam edecekseniz, aşağıdaki öneriler ile alerjenleri en aza indirebilirsiniz :
- Hayvanınızı sık sık yıkayın. Alerjisi olmayan aile bireylerinden veya bir arkadaşınızdan evcil hayvanınızı haftalık olarak yıkamasını rica edin.
- Evde evcil hayvanınızın girmediği alanlar oluşturun. Yatak odanız gibi evcil hayvanınızın girmeyeceği odalar oluşturun. Alerjen seviyelerinin bu odalarda azalmasına yardımcı olacaktır.
- Halıyı ve evcil hayvanınızdan dökülen ölü deri tabakalarının (deri kepeği) sevdiği döşemeleri kaldırın. Mümkünse, duvardan duvara halılarınızı hayvan alerjenlerini kolayca barındırmayacak fayans, ahşap, linolyum veya vinil döşemeler ile değiştirin. Döşemeli mobilya, perde ve jaluziler gibi alerjenlerin sevdiği diğer mobilyaları da değiştirmeye önem gösterin.
- Yardım isteyin. Evcil hayvanınızın kulübesi, kumu veya kafesi temizleneceğinde alerjisi olmayan bir aile bireyinden veya arkadaşınızdan bu işi yapmasını rica edin.
- Yüksek verimli filtreler kullanın. HEPA hava temizleyicileri ve havalandırma filtreleri havada bulunan alerjenlerin azalmasına katkıda bulunabilir.
- Evcil hayvanınızı dışarıda tutun. Evcil hayvanınız dışarıda rahatça yaşayabiliyorsa, evinizdeki alerjenleri bir miktar azaltabilirsiniz. Bu seçenek birçok hayvan için veya bazı iklim şartlarında uygun olmamaktadır.
Korunma
Evcil hayvanınız yoksa fakat almak ve sahip çıkmak istiyorsanız, almadan önce evcil hayvan alerjiniz olmadığına emin olun.