Havaların soğumasıyla karşılaşılan öksürük sorunu sıklaşır. Alerjik astım belirtileri bilinirse hangi öksürüğün astım belirtisi olduğu da anlaşılmış olur. Alerjik astım belirtisi olduğu zaman mutlaka doğru teşhisin konulması gerekir. Peki alerjik astım için ne zaman doktora gidilmeli? Bu makalemizde sizlere açıkladık.
Alerjik Astım Belirtileri Varsa Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Şiddetli alerjik astım atakları hayati risk taşıyabilir. Doktorunuzla belirtilerin şiddetlenip kötüleştiği durumlarda ne yapmanız gerektiği konusunda görüşünüz. Şu durumlar görüldüğünde doktorunuzla iletişime geçiniz:
– Nefes almada hızlı bir kötüleşme, hırıltı
– Nefes almanızı kolaylaştıracak ilaçlardan sonra iyileşme görülmemesi
– Çok küçük fiziksel aktivitelerde bulunsanız bile, nefes almada problemler oluşması
Doktorunuzla Acilen İrtibata Geçmenizi Gerektirebilecek Durumlar
– Alerjik astım olduğunu düşünüyorsanız: Birkaç günden uzun süren sık öksürük, hırıltı veya diğer astım belirtileri varsa, doktorunuzla görüşünüz. Erken alerjik astım tedavisi uzun süreli akciğer hasarını ve durumun kötüleşmesini engeller.
– Alerjik astım belirtileriniz kötüleşiyorsa: Eğer kullandığınız ilaçlar durumunuzu iyileştirmiyorsa veya sık sık nefes rahatlatıcı ilaçlar kullanmak zorunda kalıyorsanız, bu sorunu ilaçlarla değil doktorunuzla görüşerek çözmeye çalışın. Aksi taktirde gereğinden fazla astım ilacı kullanmak, iyileştirmek yerine yan etkilerini gösterir.
Alerjik Astım Belirtileri Varsa Hangi Doktora Gidilmeli?
Öncelikle yaşanılan belirtilerin alerjik astım belirtileri olup olmadığının anlaşılması gerekir. Teşhis için immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanlarınca gerekli tetkiklerin yapılması ve sonuca göre de alerjik astım olup olmadığının kararı verilmesi, alerjik astım nedenlerinin, tetikleyicilerinin tespit edilmesi gerekir. Alerjik astımın nedeninin bulunup, bu nedene göre önlem ve gerekirse alerji aşısı uygulanması gerekir.
Doktora Giderken Nasıl Hazırlık Yapmalıyım?
Genellikle bir hastalık belirtileri görüldüğünde hepimiz, ilk önce aile hekimine başvurmaya meyilli oluruz. Ancak, alerjik astım gibi hastalıklarda gitmeniz gereken doktor bir alerji ve göğüs hastalıkları uzmanı olmalıdır. Çünkü alerji ve göğüs hastalıkları uzmanları, tüm alerjik hastalıklar konusunda geniş çaplı eğitim almış, deneyimli uzmanlardır.
Bir alerji ve göğüs hastalıkları uzmanıyla randevu ayarladıktan sonra, doktorunuzla görüşeceğiniz bir çok konu olduğundan, iyi hazırlanmış olmak, muayeneden alacağınız verim açısından oldukça önemlidir. Aşağıda verimli bir muayene geçirmeniz için yapabileceğiniz bazı hazırlıkları anlattık.
Muayene Öncesi Neler Yapmalıyım?
– Yaşadığınız belirtileri not edin: Alakasız görünse dahi yaşadığınız her belirtiyi not edin.
– Sizi en çok rahatsız eden belirtileri not edin: Örneğin, günün belirli saatlerinde kötüleşen belirtilerinizi, belirli mevsimlerde kötüleşen belirtilerinizi, veya soğuk, kirli havaya, polen ya da diğer tetikleyicilere maruz kaldığınızda yaşadığınız belirtileri not edin.
– Kişisel değişimlerinizi not edin: Büyük ya da küçük yaşadığınız stres ya da değişiklikleri not edin.
– Kullandığınız ilaçların listesini götürün: Kullandığınız vitamin, alerji, soğuk algınlığı gibi her türlü ilacı doktorunuzun bilmesi için ilaçların listesini hazırlayın.
– Sorularınızı yazın: Muayenede zamanını kısıtlı olabilir ya da soracağınız önemli soruları unutabilirsiniz. Aklınızda soru işareti kalmaması için soracağınız soruları önceden hazırlamanızda fayda var.
– Kullandığınız alerji ve öksürük ilaçlarını bırakın: Alerjik astım teşhisi için alerji uzmanınız alerji testi yapmayı uygun görebilir. Bu nedenle testin sonucunu etkilememesi bakımından kullandığınız alerji ve öksürük ilaçlarını 1 hafta önceden bırakın.