Alerjik Rinit (Alerjik Nezle) İçin Ne Zaman Doktora Gidilmeli

Alerjik rinit yani alerjik nezle, soğuk algınlığı belirtilerine benzeyen burun akıntısı, gözlerde kaşınma, tıkanma, hapşırma ve sinüzit gibi belirtilerle kendini gösteren hastalıktır. Ancak soğuk algınlığının aksine belirtiler önlem alınmadığında kendini çok sık gösterir ve durum kişinin hayat kalitesini etkilemektedir. Peki bu belirtiler görüldüğünde ne zaman doktora gidilmeli? Bu makalemizde sizlere bu soruyu cevapladık.

Alerjik Rinit İçin Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Alerjik rinit yani alerjik nezle için doğru teşhis ve tedavi için bir alerji uzmanına gitmelisiniz. Çünkü alerji uzmanları alerjik rinit gibi alerjik hastalıklar konusunda detaylı eğitim almış ve yeteri beceriye sahip, deneyimli doktorlardır.

Aşağıdaki durumlar yaşandığında bir alerji uzmanına gitmelisiniz;

– Alerjik rinit belirtilerinizde tüm çabalarınıza rağmen bir rahatlama olmuyorsa,

– Alerji ilaçları belirtileri azaltmada işe yaramıyorsa veya rahatsız edici yan etkiler görülüyorsa,

– Nazal polip, alerjik astım veya sık sinüzit enfeksiyonları gibi alerjik riniti daha da kötüleştirecek durumlarla karşılaşıyorsanız.

Bir çok kişi, özellikle 18 yaş altı çocuklar, belirtiler çok şiddetli hale gelene kadar tedavi için bir doktora görünmezler. Ancak belirtiler şiddetlenmeden önce erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir.

Doktora Gitmeden Yapmanız Gerekenler

Alerjik rinit teşhis ve tedavisi için bir alerji uzmanına gitmeden, muayenenizin hem siz hem de doktorunuz açısından verimli ve doğru şekilde gerçekleşmesi için yapmanız gereken bir takım hazırlıklar vardır. İşte size bu konuda yardımcı olacak birkaç öneri:

– Belirtilerinizi not edin: Belirtilerinizin ne zaman meydana geldiğini, nelerin tetiklediğini, alerjik rinit ile ilgili olmasa bile doktorunuza detaylı anlatabilmek için not edin.

– Hayatınızdaki değişiklikleri not edin: Yeni bir eve taşınmak, iş değiştirmek, okul değiştirmek, başka bir şehre taşınmak gibi hayatınız ve yaşadığız çevreyle ilgili son dönemlerdeki değişiklikleri not edin.

– Kullandığınız ilaçları not edin: Kullandığınız reçeteli veya reçetesiz, bitkisel, vitamin, takviye her türlü ilacı not edin.

– Sorularınızı not edin: Alerji uzmanınıza soracağınız tüm soruları önceden not edin. Çünkü muayene sırasında soru aklınıza gelmeyebilir, aklınıza soru işareti kalabilir. Bu nedenle doktorunuza soracağınız soruları not etmenizde fayda var.

– Alerji ve öksürük ilaçlarını kesin: Alerjik rinit teşhisi için doktorunuz alerji testi yapmak isteyebilir. Bu testin sonucunu etkilememesi için, kullandığınız alerji, öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarını 1 hafta önceden bırakın.

– Eski tahlil sonuçlarınızı getirin: Yapılan tahlillerin tekrarlanıp hastayı yormaması adına önceden yapılan tahlil, röntgen ve diğer sonuçlarınızı yanınızda getirin.