bebeklerde alerji

Çocuklarda ve yetişkinlerde de olduğu gibi bebeklerde de alerjik reaksiyon gelişebilir. Bebekler; yedikleri, dokundukları, soludukları maddelere karşı alerjik reaksiyon geliştirebilirler. Bir bebekte alerjik reaksiyona neden olabilecek çok sayıda madde vardır. Besin alerjisi, çevresel alerjiler, mevsimsel alerjiler gruplandırılabilecek faktörler bebeğinizde alerjiye neden olabilir. Yiyeceklere veya ilaçlara alerjik reaksiyonlar genellikle bir ürün tüketildikten hemen sonra ortaya çıkar. Ya çok hafif ya da yaşamı tehdit edici olabilirler. Çevresel alerjiler, giysilerin içindeki deterjan veya toz gibi solunan şeyler gibi bebeğinizin cildine dokunan şeyler olabilir. Çevresel alerjiler bebeğinizi yıl boyunca etkileyebilir. Bununla birlikte, mevsimsel alerjiler genellikle yılın belirli dönemlerinde veya belirli yerlerde bir sorundur. 

Bebeklerde Alerji Belirtileri

Bebeğinizin bağışıklık sistemi, çoğu zaman zararsız olan bir maddeye zararlıymış gibi tepki verdiğinde alerjik reaksiyon ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi bu “zararlı” madde ile savaşmak için antikorlar ve histamin gibi kimyasallar üretir. Bebeğinizin o zararlı madde ile karşılaştığında ve maruz kaldığında bağışıklık sistemi kimyasalları salgılar ve alerjik reaksiyon belirtileri ortaya çıkar.

Bebeklerde görülen alerji belirtileri şunlardır:

  • Kurdeşen veya döküntü,
  • Kaşıntı,
  • Hırıltı veya nefes darlığı
  • Hapşırma,
  • Kırmızı ve kaşıntılı ve sulu gözler,
  • Öksürük, hırıltılı solunum ve göğüste sıkışma,
  • Burun akması,
  • Gözaltında koyu halkalar,
  • Burnunu ve / veya gözlerini ovmasına neden olan kaşıntı,
  • Sık ağızdan solunum,
  • Sinirlilik, huzursuzluk veya aşırı yorgunluk,
  • Uyku problemi,
  • Baş ağrısı,
  • Kaşıntılı kulak kanalları,
  • Anafilaksi.

Anafilaksi yani alerjik şok çok ciddi bir durumdur ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Anafilaksi, erken müdahale edilmediği durumda hayati risk oluşturur. 

Bebeklerde Alerjiye Ne Sebep Olur?

Neden bazı bebeklerin belirli bir alerjisi olduğu ve bazılarının olmadığı henüz netlik kazanmamıştır. Aile geçmişinde alerji olan bebeklerin, alerjik reaksiyon geçirme olasılığı daha yüksektir. Bebeklerde alerjiye sebep olan besin, mevsimsem ve çevresel faktörler şöyle detaylandırılabilir

Besin alerjisi

Bebeklerde alerjiye neden olan pek çok besin vardır ancak yaygın olarak alerjiye neden olan 8 besin vardır. Bu besinler; inek sütü, yumurta, soya, yer fıstığı, kabuklu ağaç yemişleri, balık, buğday, kabuklu deniz ürünleridir. Yiyecek veya ilaç alerjisinin belirtileri birkaç dakika içinde veya bir veya iki saat sonra ortaya çıkabilir. Besin alerjileri ayrıca mide bulantısı, kusma veya karın ağrısına neden olabilir. Bazı durumlarda bebeğinizin dudakları veya dili şişmeye başlayabilir. Ciddi bir gıda veya ilaç alerjisine karşı potansiyel olarak ölümcül bir reaksiyon, anafilaksi adı verilen bir durumdur. Anafilaksi, bir alerjene maruz kalma, belirli vücut kimyasallarının aşırı üretimini tetiklediğinde ortaya çıkar. Çocuklar için şiddetli gıda alerjileri anafilaksinin en yaygın nedenleridir, ancak nadir durumlarda antibiyotik ve aspirin gibi ilaçlar sorumlu olabilir. Arı sokmaları ve diğer böcek sokmaları veya ısırıkları da anafilaksiye neden olabilir. Bebeklerde anafilaksi nadirdir ve hemen hemen her zaman inek sütü proteini alerjisine bağlıdır.

Çevresel alerjiler

Bebeklerde yaygın olmamakla birlikte, toza, evcil hayvanlara, küflere, polenlere, böcek sokmalarına ve çevredeki diğer şeylere karşı alerjiler, baş ve göğsü etkileyen alerji belirtilerini tetikleyebilir. Bebeğiniz ayrıca cildi bir alerjene veya hassas oldukları bir şeye maruz kalırsa kurdeşen, kızarıklık veya kaşıntılı yumrular geliştirebilir. Şampuanlar, sabunlar, deterjanlar ve benzeri ürünler, kontakt dermatit adı verilen bir reaksiyon için ortak tetikleyicilerdir.

Çevresel alerjilerin ortak tetikleyicileri şunları içerir:

  • Evcil hayvan tüyü,
  • Küf,
  • Şiltelerde veya yatak çarşaflarında bulunabilen toz akarları,
  • Ev temizleyicileri,
  • Deterjan,
  • Sabunlar ve şampuanlar.

Mevsimsel alerjiler

Mevsimsel alerjiler yıl boyunca çeşitli zamanlarda ortaya çıkabilir, ancak polen sayısının yüksek olabildiği ilkbaharda en çok dikkat çekebilirler. Genellikle bitki bazlı alerjenlerin neden olduğu mevsimsel alerjilerin ana semptomları, çevresel alerji semptomlarına benzerdir. Bebeğiniz bu semptomları yalnızca yılın belirli zamanlarında gösteriyorsa, mevsimsel alerjileri olabilir.

Bebeklerde Alerji Teşhisi

Bebeğinizde herhangi bir alerji belirtisi varsa bir çocuk alerji uzmanına gitmeniz gereklidir. Çocuk alerji uzmanı bir dizi test ve yöntemle alerji teşhisini koyacaktır. Alerji uzmanız, bebeğinizin alerjisini teşhis ederken deri delme testi ve kan testini kullanabilir. Deri testi sırasında, derinin hemen altına bir iğne ile küçük bir spesifik alerjen zerresi yerleştirilir. Bu, perkütan veya deri delme testi olarak bilinir. Alerjenin seyreltilmiş bir versiyonunu deri içine yerleştirmek için intradermal test olarak adlandırılan bir iğne de kullanılabilir. Enjeksiyon yerindeki deri 15 dakika kadar gözlenir. Reaksiyon yoksa o alerjen olasılık olarak ortadan kaldırılır ve başka bir alerjen denenebilir. Bazı bebeklerde deri delme testi kullanılamayabilir. Bu gibi durumlarda da kan testi yapılır. Kan testinde, bebeğinizin kanındaki antikor miktarına bakılır. Çocuk alerji uzmanınız, bebeğinize uygun olan yöntemlerle alerjinin teşhisini yapacaktır. Bebeğinizin mevcut durumuna göre alerji uzmanınızın izleyeceği yöntem değişebilir. 

Bebeklerde Alerji Tedavisi

Bebek alerjisinin ana tedavisi, alerjene maruziyeti ortadan kaldırmaktır. Örneğin, suçlu kedi tüyü ise, bebeğinizi kediden uzak tutmanız gerekir. Sorun süt ise, bebeğinizin diyetini buna göre ayarlamanız gerekecektir. Emziriyorsanız, diyetinizdeki bazı alerjenler bebeğinize anne sütü yoluyla ulaşabilir. Bu sebeple bebeğinizin alerjisi olduğu besini sizin de tüketmemeniz gerekir. Antihistamin içeren ilaçlar, alerjileri tedavi etmek için kullanılan en yaygın ilaçlar arasındadır. Antihistaminikler, alerjik reaksiyonları en aza indirmeye yardımcı olur. Bununla birlikte, antihistaminiklerin çoğu 2 yaşın altındaki çocuklar için önerilmez. Bebeğinizin semptomları şiddetli ise alerji uzmanınız adrenalin oto enjektörü reçete edebilir. Alerji uzmanınız bu ilacın kullanım detayları hakkında sizi bilgilendirecektir.