Alerjik konjonktivit olarak da bilinen göz alerjisi, göz tahriş edici bir maddeyle temas ettiğinde ortaya çıkan olumsuz bir bağışıklık tepkisidir. Tahriş edici maddeler çeşitlilik gösterebilir. Bağışıklık sistemi zararlı olmayan maddeleri zararlı olarak algıladığında alerjik reaksiyon ortaya çıkar. Gözler alerjenle karşılaştığında histamin salgılanır ve histamin bir dizi belirtinin ortaya çıkmasına neden olur. Gözlerde oluşan alerjik reaksiyon, kaşıntılı, kırmızı ve sulu gözler gibi birtakım belirtilere yol açar. Bazı insanlarda göz alerjileri egzama ve astımla da ilişkili olabilir. Göz alerjileri, yılın belli zamanlarında ortaya çıkabilir. Özellikle ağaçların ve bitkilerin çiçek açtığı aylar göz alerjilerinin yaygın bir şekilde görüldüğü aylar olabilir. Bazı durumlarda besin alerjileri de göz alerjisi semptomlarına neden olabilir.
Göz Alerjisi Tetikleyicileri
Göz alerjisinin oluşmasına sebep olan bazı yaygın alerjenler vardır. Bu alerjenler genellikle göz alerjilerinin en büyük sorumlularıdır. Yaygın göz alerjeni tetikleyicileri şunlardır; çim, ağaç ve yabani otlardan gelebilen dış mekan alerjenleri, evcil hayvan tüyü, toz akarları (mitelar), küf ve mantar gibi ev içi ıslak zeminde oluşabilecek alerjenler, sigara dumanı, parfüm ve egzoz gazı gibi tahriş edici maddeler göz alerjisini tetikleyebilir.
Göz Alerjisinin Belirtileri
Gözlerde oluşan alerjilerde rahatsız edici ve yaygın görülen bazı belirtiler vardır. Bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı kişilerde hafif ve tek bir belirti olabilirken bazı kişilerde ise birden fazla sayıda ve daha şiddetli belirtiler olabilir.
Göz alerjisinin başlıca belirtileri şunlardır:
- Kaşıntılı veya yanan gözler,
- Gözlerde sulanma,
- Kızaran ya da pembeleşen gözler,
- Işığa duyarlılık,
- Özellikle sabahları şiş ve kabarık göz kapakları…
Bu gibi belirtiler tek gözü ya da iki gözü birden aynı anda etkileyebilir.
Bazı durumlarda bu belirtilere; burun akıntısı, burun tıkanıklığı veya hapşırma gibi belirtiler de eşlik edebilir.
Göz Alerjisinin Teşhisi
Göz alerjileri, bazı göz hastalıkları ile aynı belirtileri paylaşır, bu da doğru teşhisi zorunlu kılar. Göz alerjisinin belirtileri, hafif sinir bozucu kızarıklıktan, görmeyi bozacak kadar şiddetli iltihaplanmaya kadar değişebilir. Göz alerjisi teşhisini yapacak ve alerjiye yol açan maddenin tespitini yapacak en yetkin kişiler alerji uzmanlardır. Alerji uzmanı size belirtileriniz ve tıbbi geçmişinizle ilgili detaylı sorular soracaktır. Akabinde alerjinin altında yatan sebebi bulmak için bazı testler yapacaktır. Alerji uzmanınız alerjik reaksiyona neden olan maddenin, yani alerjenin ne olduğunu belirlemek için deri delme testi yapabilir. Deri delme testinde çok küçük miktarda bir alerjen cildinizin altına yerleştirir ve cildinizde küçük bir delik açılarak bu alerjenin derinizin altına nüfuz etmesi sağlanır. Alerjenin yerleştirildiği bölgede kırmızı, kabarık bir yumru bulgusu gelişirse alerjiniz olduğu sonucuna varılabilir.
Göz Alerjisinin Tedavisi
Alerjilerin en etkili tedavisi; alerjik reaksiyona neden olan maddeden uzak durmaktır. Alerjenden uzak durmak alerjik reaksiyonun önlenmesinde en etkili yoldur. Ancak alerjenden korunmak her zaman mümkün olmayabilir.
Göz alerjisinde, alerjenlerden korunmak için bu yolları izleyebilirsiniz:
- Yüksek polen dönemlerinde pencereleri kapalı tutun; Evinizde ve arabanızda klima kullanın.
- Polenleri gözünüzden uzak tutmak için dışarıdayken gözlük veya güneş gözlüğü takın.
- Toz akarlarına maruz kalmayı sınırlandırmak için çarşaf ve nevresimlerinizi en az haftada bir kere yüksek ısıda yıkamaya çalışın, mümkün olması durumunda alerjen geçirmez şilte ve yatak kılıfı kullanmaya çalışın.
- Herhangi bir hayvanı sevdikten sonra ellerinizi bol su ve sabunla yıkayın.
Göz Alerjisinin Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Yapay gözyaşları, dekonjestan göz damlaları, oral antihistaminikler, göz damlası gibi çeşitli içerikte ve belirtilerin türüne ve çeşidine göre kullanılabilecek ilaçlar bulunur. Bu ilaçların kullanım süresinin alerji uzmanı tarafından belirlenmesi gerekir. bazı ilaçların uzun süre kullanılması yan etkilere sebep olabileceği gibi alerjinizin belirtilerinin kötüleşmesine de sebep olabilir.
Alerji iğneleri (immünoterapi)
Göz alerjinizin belirtilerinin iyileşme göstermediği durumlarda aşı tedavisi uygulanabilir. Alerji iğneleri, alerjenin bir dizi enjeksiyonunu içeren bir immünoterapi şeklidir. Aşıdaki alerjen miktarı zamanla giderek artar. Alerji iğneleri, vücudunuzun alerjene tepkisini değiştirerek alerjik reaksiyonlarınızın şiddetini azaltmaya yardımcı olur.