İlaç alerjisi tedavisi için gereken tıbbi müdahale 2 genel stratejiye ayrılır;
– Mevcut alerji belirtileri için tedavi,
– Eğer alerjiniz olan ilacı tıbbi açıdan kullanmak zorundaysanız, ilacı kullanmanızı sağlayacak tedavi.
Mevcut Alerji Belirtileri İçin İlaç Alerjisi Tedavisi
Aşağıda açıklanan tıbbi müdahale yöntemleri bir ilaca karşı gelişen reaksiyonu tedavi etmek için kullanılabilir.
– İlacı Bırakma: Eğer alerji uzmanınız ilaç alerjiniz olduğunu kesinleştirirse, kullandığınız bu ilacı bırakmak tedavideki ilk adımdır. Bazı ağır olmayan durumlarda bu yöntem gereken tek yöntem olabilir.
– Antihistaminler: Alerji uzmanınız size bir antihistamin (alerji ve kaşıntıyı önleyen ilaçların genel ismi) kullanmanızı önerebilir. Bu antihistaminler alerjik reaksiyon sırasında bağışıklık sisteminiz tarafından kimyasalların aktifleştirilmesini engeller.
– Kortikosteroidler: Ağız yoluyla alınan ya da enjeksiyon olarak alınan kortikosteroidler, daha ciddi durumlar için iltihaplanmayı tedavi etmede kullanılmaktadır.
– Anafilaksi tedavisi: Anafilaksi tedavisi, acil epinefrin enjeksiyonu ve bunu yanında kan basıncını dengede tutmak ve solunumu desteklemek için hastanede bakım da gerektirmektedir.
Alerji Neden Olan İlacı Kullanmak
Eğer kesin teşhisi konmuş bir ilaç alerjiniz varsa, alerji uzmanınız gerekli olmadıkça o ilacı kullanmanızı önermez. İlaç alerjisinin teşhisinin kesin olmadığı veya alternatif bir tedavinin olmadığı bazı durumlarda, şüphelenilen ilacı kullanmak için 2 stratejiden birini uygulayabilir.
Her iki stratejide de, doktorunuz olumsuz bir reaksiyonu tedavi etmek için iyi bir gözetim, ve destekleyici bakım servisi sağlamalıdır. Bu müdahaleler genellikle, nadir görülen ilacın çok şiddetli reaksiyonlara ya da geçmişte hayati risk taşıyan krizlere neden olduğu durumlarda kullanılmaktadır.
Kademeli İlaç Yükleme
Eğer ilaç alerjisi teşhisiniz kesin konulamamışsa ve doktorunuz alerjiyi muhtemel bulmuyorsa, kademeli ilaç yüklemesini önerebilir. Bu yöntemle, en küçük dozdan başlayıp, istenilen doza kadar ilacı alarak 4-5 dozla yükleme yaparsınız. Eğer hiç bir reaksiyon olmadan tedavi edici doza ulaşabilirseniz, doktorunuz o ilaca alerjiniz olmadığını kesinleştirir. Daha sonra reçeteli bir şekilde bu ilacı kullanabilirsiniz.
İlaç Hassasiyetini Giderme
Alerjik reaksiyona neden olan ilacı kullanmanız zorunlu bir durumsa, alerji uzmanınız ilaç hassasiyetini giderme olarak adlandırılan bu tedavi yöntemini önerebilir. Bu tedaviyle bir kaç saat veya gün içerisinde her 15 ila 30 dakikada bir en küçük dozla başlayıp giderek artan dozlarda ilaç alırsınız. Eğer kullanmanız gereken doza her hangi bir reaksiyon oluşmadan ulaşabilirseniz, bu tedaviye devam edebilirsiniz.
İlaç Alerjisi Teşhisi
Ayrıntılı ve dikkatli bir muayene ve uygun teşhis testleri, kesin teşhis için olmazsa olmazlardır. Yanlış teşhis konulan ilaç alerjileri, hastaların uygunsuz ya da daha pahalı ilaçlar kullanmasına neden olmaktadır.
Doktorunuz fiziksel muayene yapar ve hastalığınız hakkında sorular sorar. Belirtilerin başlangıcı, ilacı almaya başladığınız zaman ve belirtilerinizin kötüleştiği dönemler doktorunuzun teşhis koyması için önemli ipuçlarıdır.
Alerji uzmanı tarafından yapılan alerji testleri bu konuda en büyük yardımcılardır.
Deri Prick Testi
Deri prick testinde, alerji uzmanı veya hemşire, şüphelenilen ilaçtan küçük bir miktar cildinize uygular ve sivri bir cisim yardımıyla deriye işlenir. Cildiniz pozitif reaksiyon gösterirse, ilacın uygulandığı kısım kızarır, kabarır ve kaşınır.
Prick testinde pozitif sonuç neredeyse her zaman doğru teşhise götürür. Çünkü vücudun direkt olarak reaksiyonu gözlenir.
Kandan Alerji Testi
Alerji uzmanınız belirtilere neden olan durumları ortaya çıkarmak için kan testi isteyebilir. Kandan alerji testleri çok az ilacı tespit etmek için kullanılsa da, bu yöntem genellikle tercih edilmez. Çünkü bu testin sonucu kullanılan makinelerin kalitesine bağlı olarak değişebilir, bu nedenle güvenilir değildir.