Kurdeşen Tedavisi

Kurdeşen, deride kabarık, kaşıntılı, kırmızı bulguların olduğu rahatsız edici bir durumdur. Kurdeşene pek çok neden sebep olabilir. Kurdeşenin tedavisinde de kurdeşene neyin sebep olduğunu belirlemek oldukça önemlidir. Kurdeşenin tek nedeni alerjik reaksiyonlar değildir ancak alerjik reaksiyonlar kurdeşenin en yaygın nedenlerindendir. Özellikle yiyecekler ve alınan ilaçlar kurdeşene neden olabilir. Bazı insanlar sadece belirli maddelere dokunarak kurdeşen geliştirir. Bazı hastalıklar da kurdeşene neden olur.

Kurdeşene neden olan en yaygın nedenler şunlardır:

  • Bazı yiyecekler; özellikle yer fıstığı, yumurta, kuruyemiş ve kabuklu deniz ürünleri gibi,
  • Antibiyotikler, aspirin ve ibuprofen gibi ilaçlar,
  • Böcek sokmaları veya ısırmaları,
  • Basınç, soğuk, ısı, egzersiz veya güneşe maruz kalma gibi fiziksel uyaranlar,
  • Lateks,
  • Kan nakilleri,
  • İdrar yolu enfeksiyonları ve boğaz ağrısı dahil olmak üzere bakteriyel enfeksiyonlar,
  • Soğuk algınlığı, bulaşıcı mononükleoz ve hepatit dahil viral enfeksiyonlar,
  • Hayvan tüyü,
  • Polen,
  • Bazı bitkiler.

Kurdeşende İlaç Tedavisi

Kurdeşen tedavisi alerji uzmanınız antihistaminik ilaç kullanmanızı önerebilir. Bu ilaçlar, ciltte alerji belirtilerine neden olabilen bir kimyasal olan histaminin etkisini bloke ederek çalışırlar. Bu ilaçlar reçetesiz de satılabilir ancak bu ilaçları kullanmadan önce alerji uzmanınız ile görüşmeniz sizin için faydalı olacaktır. Şiddetli ürtiker atakları, belirtilerin şiddetini azaltabilen prednizon, benzer bir kortikosteroid ilaç veya bir immün modülatör ile geçici tedavi gerektirebilir. Tepkiniz dilinizin veya dudaklarınızın şişmesini içeriyorsa veya nefes almakta güçlük çekiyorsanız, alerji uzmanınız her zaman elinizin altında tutmanız için bir epinefrin (adrenalin) oto enjektörü reçete edebilir. Bu belirtiler çok ciddi belirtilerdir ve acil müdahale edilmesi gerekir. Hemen müdahale edilmeyen bu belirtiler hayati risk oluşturur ve ölüme sebep olabilir. Alerji uzmanınız, adrenalin oto enjektörün kullanım şekli ve kullanılması gereken durumlar ile ilgili kapsamlı bilgiyi size verecektir. 

Kurdeşenlerin nedeni tespit edilebilirse, en iyi tedavi tetikleyiciden kaçınmak veya onu ortadan kaldırmaktır:

Yiyecekler: Belirtilerinize neden olduğu tespit edilen yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmanız gerekmektedir.

Sürtünme veya kaşıma: Sert sabunlardan kaçının. Sık banyo yapmak kaşıntıyı azaltabilir.

Sabit basınç: Sıkı giysilerden kaçının. Basınçlı kovanlar, bol giysiler giyilerek giderilebilir.

Sıcaklık: Soğuğa maruz kaldığınızda kurdeşen geliştirirseniz, soğuk suda tek başınıza yüzmeyin ve her zaman bir epinefrin oto-enjektörü taşıyın. Soğuk havaya maruz kalmaktan kaçının ve soğuk havalarda burnunuzun ve ağzınızın etrafında bir eşarp kullanın. Soğukta olmanız gerekiyorsa, sıcak giysiler giyin.

Güneşe maruz kalma: Koruyucu giysi giyin; güneş kremi uygulayın.

İlaçlar: Kurdeşene belirli bir ilacın neden olduğundan şüpheleniyorsanız derhal doktorunuza veya eczacınıza bildirin.

Kronik Kurdeşen

Bazı kurdeşen vakaları altı haftadan fazla sürer ve aylar veya yıllar sürebilir. Bu durum kronik kurdeşen olarak bilinir. Ayrıntılı bir öykü ve testten sonra bile neden tespit edilemezse, duruma kronik idiyopatik ürtiker denir. Bu vakaların yaklaşık yarısı bazı bağışıklık bulguları ile ilişkilidir. Kronik kurdeşen ayrıca tiroid hastalığı, diğer hormonal problemler veya çok nadir durumlarda kanser ile ilişkilendirilebilir. Bu durum bile genellikle zamanla ortadan kalkar.

Fiziksel Kurdeşen

Fiziksel ürtikerde, kurdeşenlerin sıcağa, soğuğa veya basınca maruz kalma gibi fiziksel bir nedeni vardır. Ortak tetikleyiciler şunları içerir:

Sürtünme veya kaşıma: Bu, fiziksel ürtikerin en sık nedenidir. Semptomlar, ovulan veya çizilen ve tipik olarak bir saatten az süren yerde birkaç dakika içinde ortaya çıkar.

Basınç veya daralma: Gecikmiş basınç ürtikeri, basınç uygulandıktan altı ila sekiz saat sonra kırmızı bir şişlik olarak görünebilir (örneğin, kemerler veya daraltıcı giysiler). Ayak tabanı gibi vücudun sabit basınç altındaki bölümlerinde de belirtiler ortaya çıkabilir.

Sıcaklıkta değişiklik: Soğuk ürtiker, düşük sıcaklıklara maruz kalmanın ardından yeniden ısınmadan kaynaklanır. Genel bir vücut soğutması varsa, örneğin, yüzme havuzuna girdikten sonra, bu ciddi ve hayati tehlike oluşturabilir.

Daha yüksek vücut ısısı: Kolinerjik ürtiker, terleme, egzersiz, sıcak duş veya anksiyete nedeniyle vücut ısısındaki artıştan kaynaklanır.

Güneşe maruz kalma: Güneş ürtikeri, güneşe maruz kaldıktan birkaç dakika sonra ortaya çıkabilir.

*Kan damarlarının veya vaskülitin iltihaplanması da kurdeşene neden olabilir. Bu kurdeşenler kaşıntıdan daha acı vericidir, ciltte morluklar bırakabilir ve genellikle bir günden fazla sürebilir.