Bebeklerde Kaşıntı

Bebeklerde Kaşıntı

Kaşıntılı cilt, kaşınmak istemenize neden olan rahatsız edici, tahriş edici bir durumdur ve genel olarak kuru ciltten kaynaklanır. Cildin yaşla birlikte daha kuru olma eğiliminde olması nedeniyle yetişkinlerde yaygındır. Kaşınmanızın nedenine bağlı olarak cildiniz normal, kırmızı, pürüzlü veya engebeli görünebilir. Tekrarlanan kaşıma, kanayabilen veya enfekte olabilecek kalın cilt bölgelerine neden olabilir. Çoğu insan, günlük nemlendirme, nazik temizleyiciler kullanma ve ılık suyla banyo yapma gibi kişisel bakım önlemleriyle rahatlar. Uzun süreli rahatlama, kaşıntılı cildin nedenini belirlemeyi ve tedavi etmeyi gerektirir. Yaygın tedaviler ilaçlı kremler, nemli pansumanlar ve kaşıntı önleyici ilaçlarla mümkün olabilir.

Kaşıntı Belirtileri

Kaşıntılı cilt kafa derisi, kol veya bacak gibi küçük alanları veya tüm vücudu etkileyebilir. Ciltte başka herhangi bir gözle görülür değişiklik olmadan da kaşıntılı cilt ortaya çıkabilir. Veya kaşıntıya şu belirtiler de eşlik edebilir:

  • Kırmızılık,
  • Çizik izleri,
  • Darbeler, lekeler veya kabarcıklar,
  • Kuru, çatlamış cilt,
  • Pullu yamalar.

Bazen kaşıntı uzun sürer ve şiddetli olabilir. Bölgeyi ovuşturduğunuzda veya kaşıdığınızda kaşınma başlar ve artabilir. Kaşıntı hissi arttıkça daha çok kaşımak istersiniz ve kaşıntı-tırmalama döngüsünü kırmak zor olabilir.

Kaşıntıya Neden Olabilecek Durumlar

Kaşıntının nedeni bazen tam olarak belirlenmeyebilir. Kaşıntıya neden olabilecek birden farklı durum bulunur. Bu durumlar değişkenlik gösterebilir. Kaşıntının en büyük nedenlerinden biri de alerjik reaksiyonlardır. Alerjiler, çok yaygındır ve her yaştan insanı etkileyebilir. Bunun yanı sıra kaşıntıya neden olabilecek bazı durumlar şunlardır:

Cilt koşulları: Örnekler arasında kuru cilt (kseroz), egzama (dermatit), sedef hastalığı, uyuz, parazitler, yanıklar, yaralar, böcek ısırıkları ve kurdeşen bulunur.

İç hastalıkları: Tüm vücutta meydana gelen kaşıntı, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı, anemi, diyabet, tiroid sorunları, multipl miyelom veya lenfoma gibi altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir.

Sinir bozuklukları: Örnekler arasında multipl skleroz, sıkışmış sinirler ve zona (herpes zoster) bulunur.

Psikiyatrik durumlar: Bazı psikolojik durumlar da kaşıntıya neden olabilir. Örnekler arasında anksiyete, obsesif kompulsif bozukluk ve depresyon yer alır.

Tahriş edici maddeler ve alerjik reaksiyonlar: Yün, kimyasallar, sabunlar ve diğer maddeler cildi tahriş edebilir, kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilir. Bazen zehirli sarmaşık veya kozmetik gibi bir madde alerjik reaksiyona neden olur. Ayrıca narkotik ağrı kesici ilaçlar (opioidler) gibi bazı ilaçlara verilen reaksiyonlar deride kaşıntıya neden olabilir. kaşıntıya neden olabilecek pek çok alerji türü vardır. Kaşıntınızın alerjiden kaynaklandığını düşünüyorsanız vakit kaybetmeden bir alerji uzmanı ile görüşmeniz gerekir.

Kaşıntının Neden Olabileceği Durumlar

Şiddetli veya altı haftadan uzun süren kaşıntılı cilt (kronik kaşıntı) yaşam kalitenizi olumsuz bir şekilde etkileyebilir; uyku problemlerine neden olabilir, anksiyete ya da depresyona yol açabilir. Uzun süreli kaşınma, kaşıntının yoğunluğunu artırarak muhtemelen ciltte yaralanmaya, enfeksiyona ve yara izine yol açabilir. Kaşıntını neden olabileceği durumların önüne geçmek için bir uzman yardımı almanız gerekir. Aşağıdaki durumlardan birini ya da birden fazlasını yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir uzamana görünmeniz faydalı olacaktır:

  • Kaşıntınız iki haftadan daha uzun sürüyorsa ve kişisel bakım önlemleriyle düzelmiyorsa,
  • Kaşıntınız şiddetliyse, günlük hayat rutininizi etkiliyorsa ve uyku düzeninizi bozuyorsa,
  • Tüm vücudunuzu etkiliyorsa,
  • Aniden geliyor ve nedenini anlayamıyorsanız bir doktora başvurmanız gerekir.

Kaşıntının, alerjiden kaynaklandığını düşünüyorsanız bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, kaşıntının altındaki nedeni bularak, alerjinizi tedavi etmeye yönelik bir plan oluşturacaktır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir