Alerjiler Kabus Olmaktan Çıktı

Alerjik Hastalıklar Kabus Olmaktan Çıktı

Alerjik hastalıklar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla artmaya devam ediyor. İstanbul’da %9.8 olan astım sıklığı %17’lere kadar çıktı. Bilimsel göstergelere göre daha da attırmaya devam edeceğe benziyor. Aynı şekilde alerjik nezle ve egzamanın sıklığı da giderek artıyor. Örneğin alerjik nezle çocuklarda %6, egzama %3-4 oranında görülüyor. İstanbul’da alerjik hastalıklardaki artışın nedeni trafikteki yoğunluğun artışı, hava kirliliğinde artış, beslenmedeki değişiklikler, fazla kilo almak, hijyene aşırı önem vermek ve sık antibiyotik kullanma gibi çeşitli nedenler suçlanıyor.

Alerjik hastalıklar

En sık alerjik hastalıklar astım, alerjik nezle, egzama, besin alerjisi, böcek alerjileri ve ilaç alerjileridir.

Hijyen ve alerjik hastalıklar?

Vücudun immun sisteminde bir denge vardır. Mikroplara karşı koruyan bağışıklık ve alerjiye neden olan bağışıklık sistemi dengededir. Hijyene çok önem verilirse, sık antibiyotik kullanılırsa mikroplara karşı koruyan bağışıklık sistemi zayıflar ve alerjik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Tam tersine mikroplarla çok karşılaşılırsa bağışıklık sistemi kuvvetlenir ve alerjik hastalıkların ortaya çıkması engellenir. Bu nedenle hijyen çok fazla önem vermek alerjik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Alerjik hastalıkların çok yoğun görüldüğü ülkelerde vücudun mikroplarla karşılaşmasına izin verilmesi tavsiye edilmektedir.

Alerjik hastalıkların belirtileri

Sık öksürük, nefes sıkışması, egzersiz sonrası nefes sıkışması ve öksürük gibi belirtiler astımın belirtileri iken, sık hapşırma, gözlerde sulanma, burun tıkanması gibi belirtiler alerjik nezlenin belirtileridir. Egzama ve vücutta kaşıntılı kızarıklık, kanlı kaka yapma gıda alerjilerinin belirtileridir.

Alerjik hastalıkların teşhisi

Her alerjik hastalığın belirtisi olan çocuklarda alerjik hastalığın kesin teşhisi konulması gerekiyor. Alerjik hastalıkların teşhisini Çocuk alerji uzmanları yapmaktadır. 20 yıl öncesinde alerji uzmanlığı gibi bir uzmanlık bile yokken günümüzde Avrupa’da ve Türkiye’de birçok alerji uzmanı var. Artık alerjik hastalıkların ve astım hastalığının uzmanlarının olduğunu yavaş yavaş halk öğrenmeye başladı. Çocuklarda alerjik hastalıklarının belirtileri varsa çocuk alerji uzmanlarınca detaylı bir şekilde değerlendiriliyor. Ciltten alerji testi yapılıyor. Solunum testi yapılıyor. Yeni geliştirilen bir alet yardımı ile nefeste alerjiyi gösteren maddeye bakılarak karar verilebiliyor. Daha önceki yıllarda astım teşhisi koymada zorluk varken günümüzde çok daha kolay teşhis konuluyor Egzama bebeklerde olur zamanlar geçer diye bilinirken günümüzde bebeklerdeki egzama nedeni ortaya konup tedavi ediliyor. Sıklıkla da gıda alerjisi neden olarak ortaya çıkıyor. Sonuçta artık alerjik hastalıkların kesin teşhisi konulabiliyor. Her geçen gün alerji teşhisinde yeni yöntemler ortaya çıkmaya devam ediyor.

Alerjik hastalıklarda vücudumuz hassaslaşıyor

Vücudumuza burun ve ağızdan giren alerjenler burun ve akciğerlerde aşırı hassasiyete neden olur. Bu nedenle kolay grip gelişir ve ağır geçer. Kokulara karşı aşırı hassasiyet gelişir. Kokulara aşırı hassasiyet geliştiği için keskin parfüm kokuları tavsiye edilmez. Ev temizliği kokusuz temizlik maddeleri ile temizlenmesi ve çamaşırların parfümsüz hipoalerjenik sıvı deterjanlarla yıkanması tavsiye edilir. Çünkü kokular astım ve alerjik nezle gibi alerjik hastalıkların belirtilerini tekiler.

Alerjik hastalarının günlük yaşamı da etkileniyor

Özellikle astımlı ve alerjik nezleli çocuklar kokulara karşı da çok hassastırlar. Çünkü astımlıların akciğerleri, alerjik nezleli çocukların burunları alerjiden dolayı çok hassastır. Bu nedenle keskin kokulu parfümlerden uzak durulması, çamaşırların parfümsüz deterjan ve yumuşatıcı ile yıkanması çok önemlidir. Sigara içilmemesi ve balkonda içilecekse de sigara önlüğü ile içilmesi ve sigara içildikten sonra dişlerin fırçalanıp el ve yüzün yıkanması önemlidir. Çünkü üzerimize sinen kokular da astım belirtilerini ortaya çıkarabilir.

Alerjik hastalıkların tedavisi
Alerjik hastalıklar düzelmez ömür boyu devam eder diye bilinir. Ancak son yıllarda alerji tedavisinde de yeni gelişmeler var. Alerjinin nedenine göre tedavi yapılabilir. Polene karşı alerjiniz var ve bahar aylarında sokağa bile çıkamıyorsanız artık buna son verebiliyorsunuz. Dil altına sprey şeklinde aşı veya cilt altına enjeksiyon şeklinde aşı tedavisi ile tedavi edilebiliyor. 2014 yılında da aşının tablet formu Türkiye’de satılmaya başlanacak. Aşı tedavisinde çocuklara sadece alerjen veriliyor. Aşı içinde ailelerin korkusu kortizon bulunmuyor.  Sadece sorumlu alerjen bulunuyor. Tedavi sonuçları ise ailelerin yüzünü güldürüyor.

Önemli noktalar
-İstanbul’da alerjik hastalıklar her geçen gün artmaya devam etmektedir. Bunun sebebi hava kirliliği, yoğun trafik, doğal beslenme yerine fast food tipi beslenme, fazla kilo almak, sigara içilmesi, hijyene aşırı önem vermek ve gereksiz antibiyotik kullanmaktır.
-Aşırı hijyen alerjik hastalıklara davetiye çıkarmaktadır
-Alerjik hastalıklar uzmanları çocuklar için çocuk alerji uzmanı yetişkinler için Alerji uzmanlarıdır.
-Alerjik hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde önemli gelişmeler vardır
-Alerjik çocuklar kokulara çok hassastır. Bu nedenle alerjik çocuklar yanında sigara içilmemeli, ev temizliği kokusuz temizlik maddeleri ile yapılmalı ve çamaşırlar parfümsüz deterjanlarla yıkanmalıdır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir